Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ομαλή Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο- 7ο Νηπιαγωγείο Αλίμου


Στις 29 Μάιου 2019 το 7ο Νηπιαγωγείο Αλίμου επισκέφθηκε το 9ο Δ.Σ. Αλίμου στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των νηπίων μας για το επόμενο σχ. έτος 2019-2020.
Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετείχαν οι νηπιαγωγοί 1) Τσίρκα Χριστίνα, 2) Θεοδούλα Συλλιγαρδάκη, 3) Τριάδα Παπαλεξανδρή (παράλληλη στήριξη), 4) Βαλημίτη Κωνσταντίνα (παράλληλη στήριξη). Στο σχεδιασμό δράσεων μετάβασης συνεργάστηκε και η νηπιαγωγός του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος Βιολέττα Κοτσιάνη. Μας υποδέχθηκαν η διευθύντρια του 9ου Δ.Σ. Κα Δέσποινα Κασάπα και ο δάσκαλος της τάξης Κος Γιώργος. Ο χώρος συνάντησης ήταν η αίθουσα διδασκαλίας της Α’ τάξης. Εκεί η δασκάλα μουσικής Κα Φλώρα ανέλαβε να κάνει πρόγραμμα μουσικής προσομοίωσης (εκμάθηση τραγουδιού και γνωριμία με τις νότες) και μουσικοκινητικά παιχνίδια. Εν συνεχεία ανέλαβε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του το νηπιαγωγείο μας. Αρχική μας σκέψη ήταν να συνδυάσουμε τις δραστηριότητές μας με το πολιτιστικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε για τέσσερις μήνες με θέμα «Ήθη και Έθιμα του γάμου».
Ξεκινήσαμε με την αφήγηση του παραμυθιού «Ο γάμος της ποντικούλας». Ακολούθησε δραματοποίηση με εμπλεκόμενα νήπια και μαθητές της Α’ τάξης. Υπήρχε ενδιαφέρον και συμμετοχή από όλα τα παιδιά με αποτέλεσμα να δυσκολευτούμε ως προς την επιλογή των ρόλων. Τραγουδήσαμε παραδοσιακά τραγούδια γάμου και αναφερθήκαμε σε ήθη και έθιμα γάμου του παρελθόντος και του παρόντος. Στο τέλος αποφασίσαμε να κάνουμε ομαδικά κολλάζ. Σε χαρτί του μέτρου κολλήσαμε χρωματιστά κανσόν σε σχήμα τετραδίου, όπου σε ετικέτες τα παιδιά (μικρά – μεγάλα) έγραψαν τα ονόματά τους. Σκοπός μας ήταν να γίνουμε κι εμείς μέλη της σχολικής τους κοινότητας και να τους υπενθυμίσουμε ότι από τον Σεπτέμβρη ‘θα είμαστε κι εμείς εκεί!’Ακολούθησε κέρασμα από το διδακτικό προσωπικό του δημοτικού σχολείου προς όλους.
Η παραπάνω δράση λειτούργησε θετικά, καθώς αποφόρτισε τα νήπια από το άγχος του καινούργιου και άγνωστου περιβάλλοντος. Δόθηκε η δυνατότητα να συναντήσουν παλιούς συμμαθητές τους και να αλληλεπιδράσουν. Επιπρόσθετα το διδακτικό προσωπικό αντάλλαξε απόψεις σχετικά με θέματα που αφορούν στη συμπεριφορά και τη σχολική ετοιμότητα των νηπίων.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νηπιαγωγείο θέτει τα θεμέλια για την ομαλή μετάβαση και ένταξη των νηπίων στο δημοτικό σχολείο, στοχεύοντας σε υγιή, χαρούμενα παιδιά και αργότερα ευτυχισμένους ενήλικες. Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητη η αρμονική συνεργασία, η αλληλοεκτίμηση, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη μεταξύ νηπιαγωγών και δασκάλων.
Στο τέλος τους αποχαιρετήσαμε, προσκαλώντας τους μαθητές της Α’ τάξης και το διδακτικό προσωπικό στη σχολική μας γιορτή, με την ευχή για καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση!!!













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αγαπητές/οί συνάδελφοι. Έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια και 10 μήνες στην εκπαίδευση και με συνολικό χρόνο υπηρεσίας 36 χρόνια και 7 μήνες,...